Palatul Navigației

Palatul navigatieiPalatul Navigației, în prezent sediul Administrației Portului Galați (Gara Fluvială), a fost construit între anii 1909-1912 ca sediu la Galați al Navigației Fluviale Române, arhitectul responsabil cu planurile construcției fiind Petre Antonescu, discipolul lui Ion Mincu (acesta a mai proiectat Catedrala ”Sfântul Nicolae” din Galați și Palatul Primăriei municipiului București).

Clădirea cu două etaje adăpostea sala de așteptare a pasagerilor și birourile serviciului de îmbarcare și debarcare a pasagerilor la parter, iar birourile Direcţiunii Centrale a Serviciului Navigației Fluviale Române din Galaţi, Inspectoratului General al Porturilor, Diviziilor Serviciului Hidraulic pe Dunăre şi Oficiului Telegrafiei fără fir la etaj.

Odată cu terminarea construcției, din anul 1912 a început efectuarea de curse de pasageri pe Dunăre spre și dinspre diverse zone, precum Brăila, Chilia, Sulina, Turnu-Severin, dar și curse de transport a mărfilor și coletelor spre Turnu-Severin, Ismail, Chilia Veche, Tulcea.

În prezent, clădirea adăpostește sediile Administrației Porturilor Dunării Maritime și a Companiei de Navigație Fluvială Română Navrom.

Clădirea este construită din cărămidă acoperită cu beton armat, cu tencuieli din cărămidă artificială. Deasupra scărilor exterioare se află un acoperiș cu structura din lemn de stejar și elemente ornamentale geometrice din arta populară tradițională. Palatul are un turn în partea stângă care domină întreaga clădire.

Adresă: Portului, 34, 800025, Galați, România