Palatul de Justiție

Palatul de justitiePalatul de Justiție este în prezent sediul rectoratului Universității ”Dunărea de Jos”. A fost construit între anii 1912-1927, cu întrerupere între anii 1914-1918 (perioada Primului Război Mondial). Clădirea, în timpul construcției, nu a urmat planurile inițiale ale arhitecţilor Grigore Cerchez şi Anton Vârnav, în prezent având 2 laturi care flanchează fațada ornamentată cu coloane.

Stilul este specific arhitecturii medievale a Țării Românești, având un demisol puternic accentuat la exterior de bogate ornamentații florale, cu 2 nivele, ultimul având ferestrele arcuite. Paralel cu fațada se află Sala Pașilor Pierduți, bogată în ornamentații în stucatură, acoperită cu o arcadă în stil en barceau și exteriorul acoperit cu gresie fasonată. Zidăria este din cărămidă și piatră de Rusciuk, interiorul are mozaic cu borduri, scările sunt din beton iar ușile și ferestrele sunt din lemn de brad.

Palatul de Justiție impune prin măreția și dimensiunile lui, dar și prin istoria construcției lui, destul de zbuciumată și puțin cunoscută, din privința sumelor enorme de bani care au fost investite în această clădire.

 

Adresă: Domnească, 47, 800008, Galați, România (vis-a-vis de Primăria Municipiului Galați)