Faleza Dunării

Sculpturi Faleza Duarii Galati - Tabara de sculptura 1978Faleza Dunării – coloana vertebrală a turismului în Galați

Amenajată la jumătatea secolului al XX-lea în scop turistic și pentru a ameliora circulația motorizată, Faleza Dunării reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Galați. Cele două trepte – faleza superioară și faleza inferioară – au fost construite în urma consolidării unei forme de relief relativ instabile (un pat de loess alcătuit cu mii de ani în urmă). Se întind pe o lungime de circa 4 kilometri, paralel cursului Dunării, ceea ce transformă faleza din Galați în cea mai lungă faleză din Europa (de pe cursul Dunării).

Diferența maximă de altitudine între cele două trepte este de circa 50 de metri. Pentru a optimiza experiența turistică și de agrement, panta este amenajată din loc în loc cu puncte de acces: ai, astfel, ocazia de a alterna priveliștea panoramică a Dunării oferită de faleza superioară cu experiența detaliului livrată de treapta inferioară.

Natură, artă, agrement

Panta dintre cele două trepte este îmbrăcată într-un strat de vegetație relativ abundent, însă, la drept vorbind, nu întotdeauna foarte bine întreținut. Pe lângă pista pietonală de pe treapta inferioară se regăsesc, de asemenea, desișuri de arbori și arbuști, garduri vii (partea opusă Dunării), precum și detalii specifice reliefului fluvial: nisipiș, pietriș, vegetație caracteristică (pe malul Dunării).

Cu totul surprinzătoare sunt aparițiile metalice care marchează traseul falezei pe ambele trepte. Sunt sculpturi metalice realizate în anii 1970 în ideea de a popula orașul cu detaliu artistic. Rămân, însă, controversate: anumite voci contestă contribuția lor estetică la peisajul urban. Dacă ești în trecere prin Galați, fotografiază-le: te vei întoarce acasă cu câteva capturi rare.

Faleza nu face doar deliciul turiștilor: localnicii care mențin un stil de viață activ vin pe faleză pentru a face jogging, pentru a se antrena în aer liber, pentru a merge cu bicicleta sau pentru a face o tură pe role. Sau pentru a scoate câinele la plimbare. De la bac până la Palatul Navigației (cele două capete ale falezei), indiferent de vreme și de aglomerație, faleza este terenul de sport în aer liber al gălățeanului obișnuit.

Dar faleza este și inspirație: pentru fotografii amatori și profesioniști, Faleza Dunării oferă unele dintre cele mai interesante și spectaculoase cadre demne de pus pe film din Galați.

Bănci sunt montate din loc în loc pentru a oferi celor ce vor să își tragă răsuflarea un moment de relaxare. Terasele cochete (cele mai multe deschise în sezonul cald), barurile și restaurantele (inclusiv cele de pe marginea falezei superioare) completează lista de atracții: aici te poți relaxa în fața unui pahar din băutura preferată, sau poți degusta ceva delicios din meniurile apetisante (specialități locale sau feluri internaționale).

Fără îndoială, un loc pe care nu poți – și nu trebuie – să îl ocolești dacă vrei ca șederea ta în Galați să fie completă! Faleza este accesibilă în orice moment al anului și ocazional găzduiește varii evenimente (întreceri sportive, concerte, expoziții artizanale).

Adresă: Bld. Marea Unire, Galați, România

 

Sculpturile metalice de pe faleza inferioară:

 

©CSR

Previous Entries Mănăstirea Buciumeni Next Entries Institutul "Notre Dame de Sion"