Biserica Mavromol

Biserica MavromolConstrucţia Bisericii Mavromol (mavromol, în limba greacă, înseamnă stâncă neagră) a fost începută în timpul celei de-a treia domnii a lui Gheorghe Duca (1678-1783) şi a fost terminată de către fiul său, voievodul Constantin Duca, în anul 1702. Această biserică a fost închinată schitului Mavromol de la Constantinopol, de unde, se pare, a fost adusă şi o icoană cu Maica Domnului, făcătoare de minuni, în jurul anului 1670.

În anul 1765 este înfiinţată lângă biserică o şcoală elenă de către Alexandru Ghica, închisă după războiul ruso-austro-turc dintre anii 1787-1792, din cauza distrugerilor provocate în urma acestuia oraşului şi bisericii. Şcoala şi-a reluat activitatea în anul 1803. Din anul 1821, când turcii au ars bisericile din Galaţi, inclusiv Biserica Mavromol, activitatea şcolii este necunoscută, documentele fiind arse odată cu biserica.

Actuala construcţie a bisericii datează din anii 1858-1861, când s-a renovat şi interiorul, în urma degradării din cauza vechimii şi a cutremurelor, realizată după planurile originale, cu modificări prin adăugarea contraforţilor, ferestrelor, absidelor şi a ocniţelor.

Intrarea în biserica tencuită cu praf de piatră se face prin partea de sud, printr-o uşă cu o arcadă pe care se află icoana Maicii Domnului şi simboluri heraldice reprezentând un cap de taur şi doi lei. De asemenea, deasupra intrării, se află, sculptată în piatră, stema Moldovei.

Biserica Mavromol cuprinde diverse obiecte de cult valoroase din punct de vedere istoric și financiar, precum icoana cu Maica Domnului, catapeteasma (peretele despărţitor dintre altar şi restul bisericii, împodobit cu icoane), dar şi multe alte vestigii religioase.

Adresă: Aleea Şcolii, 13, 800042, Galaţi, România

Previous Entries Biserica Sfânta Treime Next Entries Biserica Sfântul Nicolae